Dlaczego lubimy chrupać?

Znalezienie przyjemności w jedzeniu staje się coraz bardziej istotne dla współczesnych konsumentów, którzy często szukają odskoczni od otaczających ich trosk. Przekąski, które chrupią, zazwyczaj szybko znikają ze stołu. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko z powodu ich tekstury.

Chrupiące przekąski faktycznie pobudzają nasze zmysły, wywołując uczucie odprężenia i relaksu. Chrupiemy, gdy oglądamy telewizję, siedzimy w gronie przyjaciół, a także wtedy, gdy poszukujemy nowych smaków. Często sięgamy po chrupiące przekąski, aby złagodzić stres. Według niektórych badaczy głośne gryzienie i miażdżenie pokarmu zębami pomaga rozluźnić napięte mięśnie żuchwy, co przekłada się na redukcję stresu. Sam dźwięk chrupania działa kojąco na niektórych z nas, pomagając wyciszyć negatywne emocje. Już samo słowo „chrupanie” brzmi bardzo przyjemnie, a dania opisane w menu restauracyjnym jako chrupiące cieszą się większym zainteresowaniem.

Mechanizmy ewolucyjne

Nasi przodkowie traktowali chrupkość jako znak świeżości jedzenia. Siedząc przy ognisku, opiekając kawałek mięsa, jeśli po upieczeniu był jędrny i miał chrupiącą skórkę, oznaczało to, że nadaje się do spożycia.

Przyzwyczajenie sensoryczne

Mózg przyzwyczaja się do dźwięku chrupania i tworzy tak zwane przyzwyczajenie sensoryczne, co oznacza, że częściej sięgamy po produkty, które chrupią. Jednak aby móc cieszyć się chrupkością, potrzebne są silne mięśnie żuchwy i mocne zęby, dlatego małe dzieci i osoby starsze mogą nie przepadać za chrupaniem. Nasze wafle ryżowe i kukurydziane powstają poprzez proces air-pop. Ta metoda beztłuszczowego wypieku, tworzy duże przestrzenie powietrzne wewnątrz wafli, zapewniając satysfakcjonującą chrupkość, a jednocześnie lekkość i puszystość.

Smaczne musi być zdrowe

Oprócz chrupkości, ważne jest również, z jakich składników przygotowany jest produkt. Wafle pachnące popcornem działają na zmysł powonienia, dostarczając przyjemności przez odpowiednią chrupkość i pełnię smaku. Tak samo istotne jest, że wafle są wypiekane bez dodatku tłuszczu, nie zawierają glutenu, a ich zawartość soli została obniżona, co sprawia, że mogą stanowić zdrowszą alternatywę dla miłośników przekąsek.

Chcesz dowiedzieć się więcej?

*Information clause on the processing of personal data.

Udostępnij:
Autor:
Czytaj także:

Process air pop – co to jest?

Do produkcji chrupiących wafli ryżowych lub kukurydzianych potrzebne są jedynie trzy składniki: woda, wysoka temperatura (…)

17 kwietnia 2024
Przeczytasz w 2 min

5 top trendów żywieniowych w 2024 roku

Trend nr 1: Składniki w centrum uwagi Jeden na trzech konsumentów na całym świecie sprawdza (…)

29 marca 2024
Przeczytasz w 3 min

Jak projektujemy opakowania dla wafli?

Ważne czynniki Projektowanie opakowań w przemyśle spożywczym jest niezwykle ważne ze względu na konieczność zapewnienia (…)

17 lutego 2024
Przeczytasz w 2 min