Okiem dietetyka: dlaczego warto jeść wafle?

Wafle ryżowe i kukurydziane cieszą się dosyć dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie, a dodatkowo ich łatwość zastosowania oraz takie cechy jak chrupkość i smakowitość sprawiają, że stanowią doskonałą formę przekąski. Patrząc od strony dietetycznej, wafle mają kilka cech, które podnoszą ich wartość żywieniową.

Pełne ziarno

Technologia wafli zmieniła się na przestrzeni lat i dzisiejsze wafle to już nie tylko biały ryż. Naszym celem w Good Food Products jest tworzenie takich produktów, by ich spożycie niosło ze sobą dodatkowe walory zdrowotne. Dlatego do produkcji wykorzystujemy pełne, nieobłuszczone ziarno ryżu (ryż brązowy) i kukurydzy. Takie ziarno jest przede wszystkim bogatsze w błonnik, który jak wiadomo, pozytywnie wpływa na organizm: m.in. obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krwionośnego czy też usprawnia proces trawienia i przeciwdziała zaparciom.

Wartościowe dodatki

Co więcej, tworzymy receptury z dodatkowymi  wartościowymi składnikami, jak np. komosa ryżowa, sorgo, kasza jaglana, nasiona chia, sezam, itp. Surowce te nie są wybierane przypadkowo – stawiamy na takie, które mają udowodniony pozytywny wpływ na zdrowie. Wiele z nich to tzw. superfoods, czyli produkty bogate w składniki odżywcze, przeciwutleniacze, witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy.

Posypki i aromaty bez MSG

W asortymencie mamy stale  rosnący segment wafli smakowych, gdzie stosujemy różnego rodzaju aromaty i posypki. Jednym z naszych założeń jest wybieranie takich posypek, które w składzie nie mają MSG, czyli wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian sodu, itp. Wykazano bowiem, że nadmierne spożycie MSG może wiązać się np. z przyspieszeniem rytmu serca, zawrotami głowy i ogólnym uczuciem niepokoju.

Proces bez smażenia

Na ostateczną wartość produktu ma wpływ jednak nie tylko rodzaj użytych surowców, ale też sam proces produkcyjny. W przeciwieństwie do wielu słonych przekąsek, wafle nie są smażone. Dzięki temu nie powstają w nich szkodliwe tłuszcze trans, które przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i chorób serca oraz układu krążenia. Nasze wafle powstają w procesie ekstruzji, czyli na skutek zastosowania wysokiej temperatury i podwyższonego ciśnienia bezpośrednio na ziarna,  bez  konieczności stosowania form pośrednich przetwarzania surowca.  

A co z kalorycznością?

Ze względu na zastosowanie pełnego ziarna  (ryż, kukurydza, nasiona), wafle nie są produktem niskokalorycznym, gdyż zawierają naturalnie występujące w surowcu tłuszcze, białka i węglowodany. Ale w zestawieniu z innymi popularnymi przekąskami, wypadają bardzo korzystnie, bo ich kaloryczność jest dużo niższa. Np. kaloryczność dla 100g produktu dla chipsów ziemniaczanych to przedział ok. 500-600 kcal, paluszków 400-500 kcal, wafli 350-400 kcal.

Chcesz dowiedzieć się więcej?
Udostępnij:
Autor:
Czytaj także:

Snacki białkowe – czy to już nowy standard rynku?

Globalny rynek przekąsek zmienia się, ponieważ konsumenci poszukują zdrowszych opcji. Zgodnie z danymi Innova Market (…)

18 października 2024
Przeczytasz w 2 min

Dlaczego lubimy chrupać?

Finding pleasure in eating has become increasingly important for consumers who often seek a respite (…)

23 maja 2024
Przeczytasz w 2 min

Process air pop – co to jest?

Do produkcji chrupiących wafli ryżowych lub kukurydzianych potrzebne są jedynie trzy składniki: woda, wysoka temperatura (…)

17 kwietnia 2024
Przeczytasz w 2 min