Wafle z szynką parmeńską i pastą z rukoli

Składniki:

200g szynki parmeńskiej,

1 nieduży melon,

100g rukoli,

oliwa z oliwek,

świeżo zmielony,

czarny pieprz

Pasta:

2 dojrzałe awokado,

100g rukoli,

oliwa z oliwek,

sok z cytryny

Przygotowanie:

Awokado, 100 gram rukoli, łyżeczkę oliwy z oliwek oraz łyżeczkę soku z cytryny blendujemy na gładką pastę.

Melona myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki ze środka i łyżeczką formujemy małe kulki, które wkładamy do miski. Następnie dodajemy 100 g rukoli. Łyżkę soku z cytryny mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu. Tak przyrządzony sos wlewamy do miski z melonem i rukolą. Na wafle nakładamy pastę z rukoli, plasterek szynki parmeńskiej, a następnie nakładamy z miski – melona z rukolą i sosem.

Wafle z nowalijkami

Składniki:

1 pęczek rzodkiewek,

1 pęczek małych marchewek,

1 zielona papryka,

1 kalarepa,

1 czerwona papryka,

8 wafli kukurydzianych 

SOS:

1 pęczek zielonej pietruszki,

1 łyżeczka kminu rzymskiego,

1 ząbek czosnku,

szczypta soli morskiej,

sok z limonki,

oliwa z oliwek

HUMUS: 400g ciecierzycy, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, 3 łyżki sezamu

SOS:

1 pęczek zielonej pietruszki,

1 łyżeczka kminu rzymskiego,

1 ząbek czosnku,

szczypta soli morskiej,

sok z limonki,

oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy przez noc, a następnie gotujemy do miękkości (około 1h). Sezam prażymy na patelni. Odcedzoną ciecierzycę blendujemy z sezamem, łyżeczką oliwy z oliwek, czosnkiem i łyżeczką soku z cytryny. Można też dodać trochę wody, jeśli pasta będzie zbyt sucha. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zieloną pietruszkę, kmin rzymski, czosnek, łyżeczkę soku z limonki i łyżeczkę oliwy z oliwek blendujemy – tak, by powstał gładki, zielony sos. Do smaku doprawiamy solą. Rzodkiewkę kroimy w szerokie plastry, marchewki, paprykę i kalarepę  w słupki. Wafle smarujemy schłodzonym humusem, następnie układamy pokrojone warzywa. Całość polewamy zielonym sosem.

Wafle z owocami

Składniki:

serek gruboziarnisty,

laska wanilii,

50g malin,

50g jeżyn

50g poziomek,

miód lipowy,

liście mięty,

4 wafle ryżowe

Przygotowanie:

Owoce starannie płuczemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy. Rozkrawamy laskę wanilii i wyciągamy z niej czarne nasionka, które dodajemy do gruboziarnistego serka. Całość mieszamy i nakładamy na wafle ryżowe. Następnie nakładamy owoce. Całość polewamy miodem lipowym. Na samym końcu kładziemy na górę kilka liści mięty.

Wafle z krewetkami i quacamole

Składniki:

4 wafle paprykowe,

12 krewetek,

liście kolendry

Guacamole:

4 dojrzałe awokado,

1 czerwona cebula,

2 pomidory,

sok z 1 cytryny,

2 papryczki chilli,

sól, liście kolendry

Przygotowanie:

Awokado myjmy, następnie przekroić na pół, usunąć pestkę ze środka i wydrążyć miąższ, a następnie skropić go sokiem z cytryny. Miąższ miksujemy na gładką masę.

Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Drobno kroimy też chilli oraz cebulę. Wszystkie składniki mieszkamy, dodając posiekane liście kolendry i sól. Całość władamy do lodówki. Krewetki grillujemy na patelni z obu stron. Guacamole nakładamy na wafle paprykowe, następnie nakładamy krewetki i całość przyozdabiamy liśćmi kolendry.

Sałatka Caprese

Składniki:

kulka mozzarelli (125g),
2 duże pomidory
oliwa z oliwek
świeże listki bazylii
przyprawy

Przygotowanie:

Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Układamy przemiennie na talerzu (plaster sera, plaster pomidora), następnie przyprawiamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dekorujemy bazylią.

Sałatka świetnie smakuje z chrupiącym waflem kukurydzianym.

Zielona sałatka

Składniki:

sałata lodowa
10dkg liści świeżego szpinaku
1 mały zielony ogórek
1 zielona papryka

1 filiżanka kiełków (np. lucerny, pszenicy)
szczypiorek i koperek
oliwa z oliwek
sok z cytryny

Przygotowanie:

Przygotować sos: 3 łyżki oliwy wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny. Dodać przyprawy (sól, pieprz). Wszystkie zielone warzywa pokroić, dodać kiełki i wymieszać z sosem. Wstawić na 1/2 godz. do lodówki. Wspaniale smakuje podana z chlebem kukurydzianym posmarowanym świeżym twarożkiem.