Składniki:
200g szynki parmeńskiej,
1 nieduży melon,
100g rukoli,
oliwa z oliwek,
świeżo zmielony,
czarny pieprz
Pasta:
2 dojrzałe awokado,
100g rukoli,
oliwa z oliwek,
sok z cytryny
Przygotowanie:
Awokado, 100 gram rukoli, łyżeczkę oliwy z oliwek oraz łyżeczkę soku z cytryny blendujemy na gładką pastę.
Melona myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki ze środka i łyżeczką formujemy małe kulki, które wkładamy do miski. Następnie dodajemy 100 g rukoli. Łyżkę soku z cytryny mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu. Tak przyrządzony sos wlewamy do miski z melonem i rukolą. Na wafle nakładamy pastę z rukoli, plasterek szynki parmeńskiej, a następnie nakładamy z miski – melona z rukolą i sosem.
Składniki:
1 pęczek rzodkiewek,
1 pęczek małych marchewek,
1 zielona papryka,
1 kalarepa,
1 czerwona papryka,
8 wafli kukurydzianych
SOS:
1 pęczek zielonej pietruszki,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1 ząbek czosnku,
szczypta soli morskiej,
sok z limonki,
oliwa z oliwek
HUMUS: 400g ciecierzycy, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, 3 łyżki sezamu
SOS:
1 pęczek zielonej pietruszki,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1 ząbek czosnku,
szczypta soli morskiej,
sok z limonki,
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez noc, a następnie gotujemy do miękkości (około 1h). Sezam prażymy na patelni. Odcedzoną ciecierzycę blendujemy z sezamem, łyżeczką oliwy z oliwek, czosnkiem i łyżeczką soku z cytryny. Można też dodać trochę wody, jeśli pasta będzie zbyt sucha. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zieloną pietruszkę, kmin rzymski, czosnek, łyżeczkę soku z limonki i łyżeczkę oliwy z oliwek blendujemy – tak, by powstał gładki, zielony sos. Do smaku doprawiamy solą. Rzodkiewkę kroimy w szerokie plastry, marchewki, paprykę i kalarepę w słupki. Wafle smarujemy schłodzonym humusem, następnie układamy pokrojone warzywa. Całość polewamy zielonym sosem.
Składniki:
serek gruboziarnisty,
laska wanilii,
50g malin,
50g jeżyn
50g poziomek,
miód lipowy,
liście mięty,
4 wafle ryżowe
Przygotowanie:
Owoce starannie płuczemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy. Rozkrawamy laskę wanilii i wyciągamy z niej czarne nasionka, które dodajemy do gruboziarnistego serka. Całość mieszamy i nakładamy na wafle ryżowe. Następnie nakładamy owoce. Całość polewamy miodem lipowym. Na samym końcu kładziemy na górę kilka liści mięty.
Składniki:
4 wafle paprykowe,
12 krewetek,
liście kolendry
Guacamole:
4 dojrzałe awokado,
1 czerwona cebula,
2 pomidory,
sok z 1 cytryny,
2 papryczki chilli,
sól, liście kolendry
Przygotowanie:
Awokado myjmy, następnie przekroić na pół, usunąć pestkę ze środka i wydrążyć miąższ, a następnie skropić go sokiem z cytryny. Miąższ miksujemy na gładką masę.
Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Drobno kroimy też chilli oraz cebulę. Wszystkie składniki mieszkamy, dodając posiekane liście kolendry i sól. Całość władamy do lodówki. Krewetki grillujemy na patelni z obu stron. Guacamole nakładamy na wafle paprykowe, następnie nakładamy krewetki i całość przyozdabiamy liśćmi kolendry.
Składniki:
kulka mozzarelli (125g),
2 duże pomidory
oliwa z oliwek
świeże listki bazylii
przyprawy
Przygotowanie:
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Układamy przemiennie na talerzu (plaster sera, plaster pomidora), następnie przyprawiamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dekorujemy bazylią.
Sałatka świetnie smakuje z chrupiącym waflem kukurydzianym.
Składniki:
sałata lodowa
10dkg liści świeżego szpinaku
1 mały zielony ogórek
1 zielona papryka
1 filiżanka kiełków (np. lucerny, pszenicy)
szczypiorek i koperek
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Przygotowanie:
Przygotować sos: 3 łyżki oliwy wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny. Dodać przyprawy (sól, pieprz). Wszystkie zielone warzywa pokroić, dodać kiełki i wymieszać z sosem. Wstawić na 1/2 godz. do lodówki. Wspaniale smakuje podana z chlebem kukurydzianym posmarowanym świeżym twarożkiem.
Good Food Products S.A.
© Good Food Products S.A. All rights reserved. Site by: Minima Advertising People. Redesign & optimization: Adstone Marketing Agency.