Zielona przekąska

Składniki:

dojrzałe awokado

pasta z suszonych pomidorów

kiełki np. z rzodkiewki

nać pietruszki

wafle kukurydziane

Przygotowanie:

Wafle posmaruj pastą z suszonych pomidorów i obłóż plastrami świeżego awokado. Całość udekoruj kiełkami i natką pietruszki.

Zupa paprykowa z kukurydzianym barbeque

Składniki:

kilka czerwonych papryk

por

czosnek

cebula

2 łyżki masła

szklanka bulionu

 

serek topiony

oliwa z oliwek

sól, pieprz

świeża pietruszka

ziarna słonecznika lub dyni

Przygotowanie:

Paprykę upiecz w około 200ºC (40-50 min). Pokrojonego pora, cebulę i czosnek podsmaż w garnku na maśle, aż zrumienieją. Dodaj bulion i upieczoną, obraną ze skórki paprykę. Zagotuj i zblenduj. Do smaku dopraw serkiem topionym, solą i i pieprzem. 

Zupę serwuj gorącą ze śmietanką i ziarnami oraz chrupiącym waflem paprykowym.

Wafle z serem i figami

Składniki:

kukurydziane wafle serowe

ser typu blue lub inny ulubiony

świeże figi

Dodatki:

miód

świeże zioła

Przygotowanie:

Pokrój ulubiony ser i układaj go na serowych waflach. Przekąskę można udekorować miodem i ziołami oraz przygryzaj świeżą figą.

Krem z pieczonej dyni
z waflem kukurydzianym

Składniki:

1 średniej wielkości dynia

1 czosnek

2 ziemniaki

szklanka bulionu

oliwa z oliwek

sól, pieprz

wafle kukurydziane z ziołami prowansalskimi

Przygotowanie:

Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i usuń nasiona. Główkę czosnku przekrój w poprzek na pół, nie obieraj. Dynię, obrane ziemniaki i czosnek ułóż na blasze do pieczenia, skrop obficie oliwą, dopraw solą i pieprzem. Warzywa piecz przez 30 minut w temperaturze około 200ºC. Upieczone przełóż do garnka i zblenduj. W razie potrzeby dodaj bulionu. Zupę serwuj z ziarnami dyni i chrupiącymi kukurydzianymi waflami.

Wafle z krewetkami i quacamole

Składniki:

wafle paprykowe,

grillowane krewetki,

liście kolendry

Guacamole:

4 dojrzałe awokado,

1 czerwona cebula,

2 pomidory,

sok z 1 cytryny,

2 papryczki chilli,

sól, liście kolendry

Przygotowanie guacamole:

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę ze środka i wydrąż miąższ. Następnie skrop sokiem z cytryny. Miąższ miksuj na gładką masę. Pomidory obierz ze skórki, usuń pestki i krój w kostkę. Posiekaj chili oraz cebulę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj posiekane liście kolendry i sól. Gotowe guacamole włóż do lodówki.

 

Serwowanie: Najlepiej podaj osobno wafle, grillowane, jeszcze ciepłe krewetki i guacamole. Tuż przed jedzeniem skomponuj apetyczną kanapkę ze wszystkich składników.  

Kolorowa sałatka
z waflem cebulowym

Składniki:

ulubiony miks sałat,

kulki melona,

pomidorki koktajlowe,

świeży ogórek,

ziarna słonecznika i dyni

 

oliwa z oliwek

sól, pieprz

wafle cebula i kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Do sałaty dodaj kulki z melona, pokrojonego ogórka i pomidorki. Sałatkę wzbogać ziarnami, dodaj oliwę i przyprawy. Jedź od razu, przygryzając chrupiącym waflem.

Wafle z owocami

Składniki:

wafle kukurydziane

truskawki

maliny

borówki

banany

Dodatkowo:

jogurt naturalny

serek mascarpone

dżem morelowy lub inny ulubiony

Przygotowanie:

Umyj owoce i układaj na waflach według uznania.

 

Porada: Jeśli posmarujesz wafle jogurtem naturalnym, serkiem mascarpone lub dżemem, dodasz jeszcze więcej smaku, dodatkową teksturę, a owoce nie spadną.

Czekoladowe z bitą śmietaną
i owocami

Składniki:

wafle kukurydziane z czekoladą

maliny

borówki

bita śmietana

 

Przygotowanie:

Umyj owoce, a wafle połam na małe kawałki. W pucharku układaj wafle na przemian z owocami. Deser udekoruj bitą śmietaną.