Start » Przepisy
Składniki:
dojrzałe awokado
pasta z suszonych pomidorów
kiełki np. z rzodkiewki
nać pietruszki
wafle kukurydziane
Przygotowanie:
Wafle posmaruj pastą z suszonych pomidorów i obłóż plastrami świeżego awokado. Całość udekoruj kiełkami i natką pietruszki.
Składniki:
kilka czerwonych papryk
por
czosnek
cebula
2 łyżki masła
szklanka bulionu
serek topiony
oliwa z oliwek
sól, pieprz
świeża pietruszka
ziarna słonecznika lub dyni
Przygotowanie:
Paprykę upiecz w około 200ºC (40-50 min). Pokrojonego pora, cebulę i czosnek podsmaż w garnku na maśle, aż zrumienieją. Dodaj bulion i upieczoną, obraną ze skórki paprykę. Zagotuj i zblenduj. Do smaku dopraw serkiem topionym, solą i i pieprzem.
Zupę serwuj gorącą ze śmietanką i ziarnami oraz chrupiącym waflem paprykowym.
Składniki:
kukurydziane wafle serowe
ser typu blue lub inny ulubiony
świeże figi
Dodatki:
miód
świeże zioła
Przygotowanie:
Pokrój ulubiony ser i układaj go na serowych waflach. Przekąskę można udekorować miodem i ziołami oraz przygryzaj świeżą figą.
Składniki:
1 średniej wielkości dynia
1 czosnek
2 ziemniaki
szklanka bulionu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
wafle kukurydziane z ziołami prowansalskimi
Przygotowanie:
Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i usuń nasiona. Główkę czosnku przekrój w poprzek na pół, nie obieraj. Dynię, obrane ziemniaki i czosnek ułóż na blasze do pieczenia, skrop obficie oliwą, dopraw solą i pieprzem. Warzywa piecz przez 30 minut w temperaturze około 200ºC. Upieczone przełóż do garnka i zblenduj. W razie potrzeby dodaj bulionu. Zupę serwuj z ziarnami dyni i chrupiącymi kukurydzianymi waflami.
Składniki:
wafle paprykowe,
grillowane krewetki,
liście kolendry
Guacamole:
4 dojrzałe awokado,
1 czerwona cebula,
2 pomidory,
sok z 1 cytryny,
2 papryczki chilli,
sól, liście kolendry
Przygotowanie guacamole:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę ze środka i wydrąż miąższ. Następnie skrop sokiem z cytryny. Miąższ miksuj na gładką masę. Pomidory obierz ze skórki, usuń pestki i krój w kostkę. Posiekaj chili oraz cebulę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj posiekane liście kolendry i sól. Gotowe guacamole włóż do lodówki.
Serwowanie: Najlepiej podaj osobno wafle, grillowane, jeszcze ciepłe krewetki i guacamole. Tuż przed jedzeniem skomponuj apetyczną kanapkę ze wszystkich składników.
Składniki:
ulubiony miks sałat,
kulki melona,
pomidorki koktajlowe,
świeży ogórek,
ziarna słonecznika i dyni
oliwa z oliwek
sól, pieprz
wafle cebula i kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Do sałaty dodaj kulki z melona, pokrojonego ogórka i pomidorki. Sałatkę wzbogać ziarnami, dodaj oliwę i przyprawy. Jedź od razu, przygryzając chrupiącym waflem.
Składniki:
wafle kukurydziane
truskawki
maliny
borówki
banany
Dodatkowo:
jogurt naturalny
serek mascarpone
dżem morelowy lub inny ulubiony
Good Food Products S.A.
© Good Food Products S.A. All rights reserved. Redesign & optimization: Adstone Marketing Agency.