Wafle ryżowe i kukurydziane mogą mieć wiele wariantów smakowych, ale łączą je wspólne cechy – mają prosty skład, są bez glutenu, bez konserwantów i są wypiekane bez tłuszczu. Tworzone wyłącznie z naturalnych zbóż i dodatków stanowią alternatywę dla zwykłego pieczywa, jak również pyszną przekąską samą w sobie. Oto pięć kroków potrzebnych, by z ziarna powstał chrupiący wafel.
1. Selekcja i przygotowanie ziaren
Każdy dobry piekarz wie, że najsmaczniejszy chleb można upiec tylko przy użyciu dobrze wyselekcjonowanych, autentycznych składników. Podobnie jest z waflami. Dobór odpowiednich odmian zbóż, wybranie tych najlepiej nadających się do wypieku, właściwe ich przygotowanie, w tym sezonowanie zapewniające optymalne warunki takie jak temperatura, wilgotność i czas, to kluczowe elementy pierwszego etapu produkcji.
2. Tworzenie mieszanki do wypieku
Zachowanie idealnego balansu smaku to sztuka, dlatego tak ważne jest opracowanie optymalnej receptury dla danego wafla, w tym przygotowanie właściwej mieszanki ziaren do wypieku. Ten etap produkcji odbywa się w wielkich zbiornikach – mieszalnikach.
3. Proces wypieku
Wypiek jednego wafla trwa niespełna kilka sekund i oparty jest na unikatowej technologii – air-pop. Podczas procesu, pełne ziarna (nie przemielone na mąkę) poddawane są bezpośredniej obróbce termicznej w specjalnie skonstruowanych piecach. Pod wpływem ciśnienia i temperatury ziarna ekspandują, przemieniając się w okrągłego, chrupiącego wafla. Niepowtarzalny proces wypiekania samego ziarna – nie ciasta – sprawia, że wafle Good Food są puszyste, a jednocześnie chrupkie.
4. Nadanie smaku
Część wafli pozostaje w swoim naturalnym ryżowym lub kukurydzianym smaku, część zostaje przyprawiona na słono (flavouring), część pokryta czekoladą (covering).
5. Pakowanie
Gotowe, jeszcze pachnące kukurydzą lub ryżem wafle od razu przechodzą na strefę konfekcyjną, a tam najpierw pakowane są w pojedyncze paczki, następnie w kartony. Wyprodukowany i zapakowany wafel ma długą datę przydatności do spożycia – nawet do 12 miesięcy!
6. Dystrybucja
Stosownie zapakowane wafle trafiają do magazynu, gdzie czekają na odbiór. Stamtąd zostaną przewiezione do sklepów i będą czekać na półkach na spragnionych chrupania klientów.